0

Hvilket materiale skal vælge til min pande eller gryde?

Gryder og pander bliver fremstillet i flere forskellige materialer. Disse materialer har hver deres fordele og ulemper.

  • Stål
  • Aluminium
  • Støbejern
  • Kobber
  • Flerelags gryder

    

Stål:

Stål er et fantastisk materiale til fremstilling af gryder og pander.

Fordele ved stål

  • Stål er holdbart
  • Stål forbliver pænt.
  • Stål tåler opvaskemaskine.

Ulemper ved stål:

  • Stål er en elendig varmeleder
  • Generelt for stål:

Brug:

Stålgryder og stålpander i en ordentlig kvalitet holder meget længe. 30 - 50 år for en stålgryde er ikke ualmindeligt. Og selv om der gennem tiden opstår brugsspor, holder gryden sig pæn.
Fordi stål er en dårlig varmeleder, bliver maden kun varmet op fra bunden - ikke fra siderne. Hvis man koger vand, er dette fuldstændig ligegyldigt, men hvis man laver mad eller opvarmer mad, der er let til at brænde på, kan man ikke anbefale stål. Her kunne man med fordel anvende gryder i aluminium.

    

Aluminium

Fordele ved aluminium

  • Aluminium er en fantastisk varmeleder
  • Aluminium vejer ikke ret meget.

Ulemper ved aluminium

  • Aluminium er vanskelig at holde pæn.
  • Aluminium kan ikke vaskes i opvaskemaskine.
  • Aluminium kan i ren tilstand afgive uheldige stoffer til maden.

Brug:

Pga. den evnen til at lede varme er aluminiums produkter er at foretrække, når man skal tilberede mad, der er let til at brænde på -mælkeprodukter mm. De er også gode, hvis man skal opvarme mad. Det kan være næsten umuligt i en stålgryde. 
Naturligvis kan man også koge sine grøntsager i en aluminiums gryde. Her er en stålgryde bare lige så effektiv.
I dag er alle aluminiums gryder belagt. Når belægningen er intakt, kan produkterne godt vaskes i opvaskemaskinen. dette er naturligvis under forudsætning af, at den indvendige belægningen og den udvendige overfladebehandling kan tåle maskinen.
Man skal måske også lige være opmærksom på, at syreholdig mad danner et giftstof, når det kommer i forbindelse med rå aluminium. Dette er også en god begrundelse for, at belægningen er en god ide.

    

Støbejern

Fordele ved støbejern:

  • Støbejern kan tåle ekstrem høje temperaturer
  • Støbejern er med den rigtige behandling meget holdbart

Ulemper ved støbejern:

  • Støbejern vejer rigtig meget.
  • Støbejern kan ruste, når det er udsat for fugt.
  • Støbejern må kun rengøres i varmt vand - aldrig sæbe.

Overfladebehandling af støbejern

  • Brændt oliebehandling
  • Emaljeret med porøs emalje
  • Emaljeret med glasemalje

Brug

Når nu støbejern kan tåle de meget høje temperaturer, er det velegnet til visse former for stegning. F.eks. er støbejernspanden det helt rigtige valg, når oksebøffen skal steges, ligesom støbejernsgryden er suveræn, når småkodet skal brunes af til den sammenkogte ret. Støbejernsgryden er også velegnet til simremad. Dette skyldes, at støbejern holder meget på varmen. Dermed kan retten stå og simre ved en lavere komfur-indstilling.

    

Kobber

Fordele ved kobber

  • Kobber er én af vore allerbedste varmeledere
  • Kobber har et flot udseende.
  • Kobber er et prestige produkt.

Ulemper ved kobber

  • Kobber er giftig
  • Kobber er vanskelig at holde pænt

Brug:

Kobber kogegrej i køkkenet vidner for mange om estestik, prestige og professionalisme. Hvis maden bliver flamberet ved bordet på en resturant, foregår det i en kobber pande. Men det er meget mere end det, for kobber er én af det bedste varmeledere, der findes. Det betyder hurtig reaktionstid, når temperaturen ønskes reguleret.
Rent teknisk er kobber produkterne ikke massive. Som regel er den indvendige del fremstillet i stål. For det første er kobber giftig i for store mængder, og dels kan kobber afgive en uønsket smag, og rengøring af stål er også lettere end kobber. Rengøring af kobberpanden foregår kun i rent varmt vand - ingen opvaskemiddel. Kobbergryderne kan godt rengøres med lidt opvaskemiddel, for her har man normalt ikke så hårdt brug for en god slip evne. Kommer køkkengrej må aldrig vaskes i en opvaskemaskine. Dette skyldes også, at kobber overfladen bliver grim. Er dette sket, kan man anvende cirtonsyre opløsning på kobberet.
Kobber overfladen bliver mørkere med tiden, ligesom den tager farve pga. brug. Kan man ikke acceptere dette, kan det pudses i pudsemiddel. Man kan også som de fleste vælge at betragte den mørke kobberfarve som patina.

    

Flerlags gryder og pander

Fordele ved flerlags gryder og pander

  • God varmefordeling
  • God holdbarhed
  • Nemt at holde pænt

Ulemper ved flerlags gryder og pander

  • Flerlags gryder og pander er dyre

Brug:

Ved flerlags gryder får man næsten alle fordele. Her har man både den gode varmeleder fra aluminiumet, samtidig med at man har den uforgængelige overflade fra stålet. Det er altså lige så anvendelige til opvarming af julekålen som til kogning af grøntsager. De skal ikke behandles på en bestemt måde. De kan vaskes i hånden med opvaskemiddel, eller de kan vaskes i opvaskemaskine. (Undtagen herfra er dog pander uden belægning)